Film i form av poesi - essay om Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolinis filmproduksjon er ujevn. Når han fremdeles, hundre år etter sin fødsel, dyrkes som en av de store auteurene, skyldes det poeten Pasolini.


https://www.blabla.no/astrid-nordang-dikt-film/kraften-fra-fortiden/112676


Mafia stuff

Få dager etter at Italia markerte at det er 30 år siden massakrene på dommer Giovanni Falcone og hans følge samt dommerfullmektig Paolo Borsellino, kommer den italienske forfatteren Roberto Saviano med en roman om saken.

https://www.nytid.no/ofrene-for-sicilia-mafiaen/?fbclid=IwAR1o33ztlRY3dVNpYFBbWFpijSMibc-os8CCqzq60fKaXh4Meklu-J5TYjU<br>


Agamben ser verden som et brennende hus

Den italienske filosofen Giorgio Agamben beskriver og ser for seg andre forløp for tenkningen vår enn dagens mer teknologiske produksjonsparadigme. To bøker utgitt de siste par årene søker andre muligheter enn den "brannen" han mener vi befinner oss i. I dette essayet forsøker jeg å få fram noe av det kompliserte materialet. 

https://www.nytid.no/agamben-et-brennende-hus/</p> 


artikler/innlegg

                                                                                         et utvalg publisert og blogget
 

Fri på landet? 

23.10.2018

Feature i Klassekampens om bøkene til Simen Tveitereid og meg. Om frihet og unger på dataspill som klager over "det satans treige nettet". Om nærhet til naturen og bærekraftig på sikt ved urbanisering. 

I årets klimavalg velger SP å terpe på by mot land. Når Ole Borten Moe hevder at hovedstaden melker distriktene, som står for industri og produksjon, stinker det av gamle fordommer om byen. I stedet må byene tenkes inn i klimasaken.

« ... då var jag alldeles ensam, ingen trodde, och så förlorade också jag tron - bara ett ögonblick - enligt Sohar, strålglansens bok - gal tuppen i ett sådant ögonblick med vit kam - det är den totala övergivenheten.»

Kunstmønstringen Documenta 14 tjuvstartet i år i Hellas under mottoet Learning from Athens. Her er 14 forsøk på å sammenfatte hva jeg lærte.

snor elva seg opp mot utspringet i fjellene. Båten glir forbi alt det grønne, forbi grønnkledde sukkertopper og bergvegger som elva har hult ut. Den har lagt seg på et normalnivå igjen etter storflommen i februar - den største siden 2008 - den grå strimen på trærne forteller oss hvor høyt den gikk. I trærne henger også

Adams arv

26.11.2013

Dette er en av de bøkene som dumper ned i den elektroniske postkassen til vurdering, og som jeg verken vet noe om eller har noen større forventninger til idet jeg tar fatt. Og fordi jeg er for gjerrig til å printe ut hele manuset, får mac-en fungere som lesebrett.Nå er det gjerne gode bøker som finner veien til kjøttvekta her...

Røverromanen

10.03.2012

Det begynner å bli noen år siden Elizabeth Wurtzel forfattet Prozac Nation, om en deprimert generasjon og det som her på berget ble hetende lykkepillen. Den ble siden døpt "stemningsregulerende" medikament. I Eva Dunkel, den siste romanen fra min hånd, har gråten tatt over. Man anerkjenner smerte og overgrep på en større skala, det private er tatt...

IDENTITET. Får dagens unge lære annet om jøder enn at de engang hadde en gul stjerne sydd fast til kåpen? At en stor del av vår identitet er jødisk?